Liderlik Zirvesi

Aile Şirketlerinin Gençleri
Hizmetkâr patronlar buluştu. Yurt içinden ve dışından 200’den fazla aile şirketinin yöneticileri ve genç varisleri, İstanbul’daki 1. Hizmetkâr Liderlik Zirvesi’nde bir araya geldi. Zirve, yılın hizmetkâr liderinin belirlenmesiyle sona erdi. Yılın hizmetkar işadamı ödülü Kopuz Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kemal Kopuz’a verildi.

Türk ekonomisinin önemli aile şirketleri, 1. Hizmetkâr Liderlik Zirvesi için İstanbul’da toplandı. Değer Danışmanlık tarafından ilk kez organize edilen ve Sheraton Ataköy Otel’de gerçekleştirilen zirve, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile bakanların tebrik mesajlarıyla start aldı.

“Aile Şirketlerinin Gençleri Buluşuyor” temalı 1. Hizmetkâr Liderlik Zirvesi’nin açılış konuşmasını yapan Değer Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Dr. İlhami Fındıkçı, “Bu zirve bizim hayallerimizden biriydi. Bugün bir insani krizin yaşandığı ortada. Her geçen gün ‘insan’ olmaktan biraz daha uzaklaşıyoruz. İnsanın, yeniden fabrika ayarlarına dönmesi gerekiyor. Sevgiyi yeniden hayatımızın odağına yerleştirerek daha fazla ‘insan’ olmayı başarmamız mümkündür. Bütün bunlar, hizmetkâr liderlik anlayışını zorunlu kılıyor. Zirveye katılan 100 aile şirketi sahibi iş adamı, ülkemizdeki ekonomik sıkıntının aşılması konusunda dövizden TL’ye geçmek yönünde fikir birliğine vardı. Aile şirketleri, hizmetkâr liderlik anlayışıyla yönetilirlerse şirketin sürdürülebilirliği daha rahat olur. Bu anlamda ülkemizin yetiştirdiği çok önemli hizmetkâr lider örnekleri var. Aile şirketlerimizin bu örnekleri iyi analiz etmesi gerekir. Aile şirketlerinde etik, ahlak ve aile kültürü göz önünde bulundurulmalı. Tüm bunlar aile şirketinin kurumsallaşması sürecinde şirket anayasasına yazılmalıdır” dedi.

Yaşanan insani krizin hizmetkâr liderlik modelini daha büyük bir ihtiyaç haline getirdiğini belirten Fındıkçı, “Hizmetkâr Lider; başkasını kendisine tercih edebilecek yüksek bir insani erdemin yolcusu olan bir profildir. “Hep”ten ayrılıp “hiç”e doğru yol alan kişilerdir. Son 15-20 yılda köklerine doğru yürüdükçe, ülkemize yönelik yıkıcı faaliyetler artmıştır. Bu saldırıların nedeni Türkiye’nin dünyadaki üst akılların, oyun kurucuların kendisine biçtikleri rolü aşmasıdır. Ama Cumhurbaşkanımızın hizmetkâr liderlik vizyonuyla bunları aşacağız” diye konuştu.

Ben her zaman bu ülkenin parasıyla çalışırım

Toplam Bütçeleri 8 Milyar Doları Aşan Patronlardan dolar kampanyasına, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısına İstanbul’da sona eren 1’inci Hizmetkâr Liderlik Zirvesi’ne katılan 100’den fazla aile şirketinin yöneticisi destek verdi.. Dövizden TL’ye geçme konusunda fikir birliğine varılırken, Kopuz Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kemal Kopuz, “Ben her zaman bu ülkemin parasıyla çalışırım” dedi. Yurtiçinden ve dışından 200’den fazla aile şirketinin yöneticileri ve genç varislerinin buluştuğu 1’inci Hizmetkar Liderlik Zirvesi, görkemli bir törenle son buldu.

Değer Danışmanlık tarafından İstanbul’da hafta sonu düzenlenen “Aile şirketlerinin gençleri buluşuyor” temalı zirvede, güçlü bir Türkiye için güçlü aile şirketlerinin olması gerektiğine vurgu yapıldı. Zirvede aile şirketlerinin 1’inci kuşak liderleriyle, 2’nci kuşak liderleri ve lider adayları tecrübe paylaşımında bulundu. Zirvede önemli bir adım da atıldı.

Son günlerde spekülatif bir şekilde artan dolarla mücadelesini anlatan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Gelin dolarınızı, euronuzu TL’ye çevirin. Bizi yıkmak, bizi mahkum etmek isteyenlere karşı dövizi hemen TL’ye çevirelim. Zarar etmezsiniz bu millidir, bunda bereket vardır. Yalnızlığımı biliyorum ama mücadelemi sürdüreceğim, kararlıyım” sözlerinin gündeme oturması sonrası, hafta sonu İstanbul’da düzenlenen 1’inci Hizmetkar Liderlik Zirvesi’nde katılımcıların çoğunluğu Erdoğan’a destek verilmesi gerektiği fikrine vardı.

Biz varlığımızı ülkemize borçluyuz

Türk Lirası milli ve bereketli olduğunu belirten Erdoğan’ın yalnız bırakılmaması gerektiğini ve milli dava uğruna dövizle ticaret yapmamayı öneren, toplam bütçeleri yaklaşık 8 milyar dolar olan patronların büyük bölümü, kendilerinin de bundan sonrasında ticaretlerini dolar ya da euroyla yapmama konusunda fikir birliğine vardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ileri sürdüğü davanın milli olduğunu belirten Kopuz Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kemal Kopuz, “Bu sempozyumun herkes için hayırlı olmasını temenni ederek sözlerime başlamak istiyorum. İlhami hocamla beraber 2.5 yıldır Aile Şirketimin anayasası üzerine çalışıyoruz. Aile şirketlerinin sonra ki kuşaklara taşımak için öncelikle insana ve ülkemize değer vermemiz gerekiyor. Ülkemiz gittikten sonra, bunların hiçbir kıymeti kalmıyor. Biz varlığımızı ülkemize borçluyuz. Benim hiçbir zaman ne dolarım, ne eurom olmuştur. Ben bu ülkenin parasıyla çalışırım. Ne dolarla ne de euroyla ticaret yapmadım. Bugünden sonra herkesten aynı hassasiyeti bekliyorum. Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi bu millidir ve bereketlidir. Bizim için en önemli değerlerden biride sülalemizdir. Biz Kopuzlar Vakfı’nı 1993 yılın da kurduk. Vakfımızı kurmamızdaki amacımız İstanbul gibi metropol bir şehirde, bütün sülaleyi bir arada tutmak ve gelecek kuşakların birbirini tanımasıdır. Aile şirketlerinde gençlerin daha çok yük almaları gerekmektedir. Şirketin gelecek kuşaklara taşınması için, gençlerimize bu bilinci aşılamamız gerekmektedir. Birde gençlerimize paylaşmayı öğretmeliyiz. Çok çalışmalıyız; bir günümüze beş gün sığdırmalıyız.” ifadelerini kullandı.

Yılın Hizmetkâr Lideri Ödülü İstanbul’da gerçekleşen 1’inci Hizmetkâr Liderlik Zirvesi’ne katılan 200’den fazla şirketin patron ve üst düzey yöneticileri arasında yapılan anketten, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ‘Yılın Hizmetkâr Lideri’ olarak çıktı. Değer Danışmanlık’ın düzenlediği zirvede ayrıca Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Sinan Aksu ‘Yılın Hizmekâr Bürokratı’, Orhan Gencebay ‘Yılın Hizmetkâr Sanatçısı’ seçildi.